Ondernemer van de maand: Meike Beekhuis

Meike Beekhuis is eigenaar /directeur van ZINKWIT, het Zwols instituut voor kunst. Binnen ArtEZ studeerde Meike illustration Design en Docent Beeldende Kunst. Sinds zes jaar runt ze een creatief cursusbedrijf waar cursussen en workshops worden gegeven aan particulieren en bedrijven. Haar bedrijf Zinkwit is uitgegroeid tot een bruisende plek waar wekelijks 150 deelnemers lessen volgen bij vijf verschillende docenten. Iets om heel trots op te zijn!

Wat drijft jou in je vak?

Ik beleef veel plezier aan de voldoening die een cursist ervaart wanneer hij of zij iets heeft gecreëerd waarvan diegene vooraf niet had gedacht dat het haalbaar was. Een veilige sfeer scheppen en positieve begeleiding bieden doet veel mensen goed. Als iedereen na de les tevreden vertrekt voel ik mij voldaan.

Wat is jouw visie op ondernemerschap binnen de kunsten?

In de afgelopen tien jaar is er heel veel veranderd voor kunstzinnige ondernemers. Toen ik afstudeerde vroegen veel klasgenoten de WIK aan, een uitkering voor startende kunstenaars. Tegenwoordig moet je het op eigen houtje redden, ik geloof daar wel in. Ondernemer word je niet vanzelf, daar moet je ook voor studeren. En omdat je er financieel alleen voor staat ontkom je er ook niet meer aan. Neem jezelf vanaf het begin serieus en durf eerlijke prijzen te vragen. Belangrijk is dat je altijd je best doet en iedere klant met dezelfde waarde behandelt.

Hoe ben jij gestart met je onderneming?

Tijdens mijn buitenschoolse stage bij kunstmaterialenwinkel Busch & van der Worp gaf ik les binnen het volwassen cursus onderwijs. Toen de winkeleigenaren wilden stoppen met hun cursusaanbod besloot ik een eigen cursusbedrijf op te richten, want het lesgeven beviel zo goed! Veel van de cursisten die ik al les gaf wilden graag les blijven volgen van mij. Daar heb ik met Busch & van der Worp natuurlijk afspraken over gemaakt. Op die manier kon ik starten met mijn bedrijf. Gelukkig kon ik een prachtig atelier betrekken in De Oude Ambacht School, dat gebouw ademt precies de sfeer die ik zocht. Bij de opening exposeerden 75 cursisten in één ruimte, het was net een Parijse salon!

Hoe kijk je terug op het begin van je carrière en welke stappen waren voor jou het belangrijkst om je bedrijf te laten groeien?

Volgens mij wist ik niet helemaal waar ik aan begon, haha. Maar ik was ontzettend enthousiast en genoot van docent zijn. Het aantal cursisten groeide enkel door mond-tot-mond reclame. Dat kwam geloof ik doordat ik elke cursist, welk niveau ook, met dezelfde aandacht behandelde en verder kon brengen.

Toen het te druk werd heb ik een extra docent aangetrokken, dat bleek een heel goed besluit. Ik kreeg wat lucht om toekomstplannen te maken voor het bedrijf. Toen ik vorig jaar 120m2 extra atelierruimte kon gaan huren vond ik dat financieel best heel spannend. Ik heb de kans aangegrepen, gaf mijn bedrijf een nieuwe naam en trok nog eens drie nieuwe docenten aan. Het eerste jaar van ZINKWIT lijkt een succes, ook al is het hard werken.

Wat ik ook belangrijk vind is dat ik altijd mijn zaken op orde moet hebben; op tijd zijn met de facturen en de boekhouding, om het overzicht te behouden. Vooruit plannen, risico’s nemen maar ook durven wijzigen als iets faalt. Ondernemer zijn moest ik echt leren.

Waar ben je tegenaan gelopen en hoe heb je dat opgelost?

Sommige cursisten waren na een aantal jaar zo aan mijn docentschap gewend dat ze liever geen les van een nieuwe docent wilden krijgen. Daarom liet ik nieuwe docenten een poosje meelopen, workshops geven in hun eigen specialiteiten en zodoende konden zij hun kracht bewijzen.

Wat is jouw toekomstvisie? Waar wil je staan over vijf jaar?

Wat me echt tof lijkt is dat ZINKWIT over vijf jaar bij iedereen in Zwolle en omstreken bekend staat als dé plek waar je professioneel les kunt volgen, interessante lezingen kunt bijwonen, ambachten kunt leren en terecht kunt voor inhoudelijke teamavonden. Een nog breder cursusaanbod met een divers team van docenten dus. Opleidingen voor pubers, technische lessen, groepsexposities; er liggen nog zoveel ideeën op de plank, de tijd is gewoon te kort!

Op welke social media kunnen we je volgen?

zinkwit.nl
Facebook
Instagram
Linkedin

1 Comment

  • Avatar Julia schreef:

    Geweldig om te lezen! Meike is een fijne lerares. En kent haar cursisten. Ik hoop nog jaren bij haar te mogen schilderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *