Juul Koene: Verrijken van je netwerk via de startersvoucher

Twee jaar geleden ontving Juul Koene een Startersvoucher t.w.v. €2.500 en volgde ze het startup program. Een jaar later ontving ze ook de Take Off Subsidie t.w.v. €25.000 om haar project verder te ondersteunen. In deze blog kijkt ze terug op wat de Startersvoucher haar heeft gebracht en hoe het haar netwerk heeft verrijkt.

Wat het lijkt..

De Startersvoucher, wanneer je net bent afgestudeerd en een idee/ project hebt zoals ik had dan weet je soms niet helemaal waar je moet beginnen. Op aanraden van vrienden die twee jaar eerder waren afgestudeerd ben ik gaan praten bij het Art Business Centre van ArtEZ, ik besloot namelijk om voor mijzelf te beginnen. Maar waar begin je als je een concept hebt rondom een medisch hardware product, dit realiteit wilt maken maar geen idee hoe het allemaal werkt in die wereld. Na enkele gesprekken kwam ik achter de Startersvoucher, waar ik met mijn idee voor in aanmerking zou kunnen komen. Ik besloot na onderzoek in samenwerking met Bart Huydts van het ArtBusinessCentre om een applicatie rondom mijn concept hiervoor in te dienen. En met succes.

In eerste opzicht lijkt het bedrag van 2500 euro van de Startersvoucher aardig wat en als net afgestudeerde dacht ik: “Wauw, 2500 euro om mijn concept/ bedrijf verder te ontwikkelen” maar in de praktijk stelde deze 2500 euro niets voor. Althans niet op de manier zoals je zou denken..

Wat het is

In het meest letterlijke opzicht is het Startersvoucher een voucher van 2500 euro die je kunt besteden aan voor onderzoek of voorbereidende activiteiten van je eigen bedrijf. Niets is minder waar, alleen was die 2500 euro uiteindelijk het minst belangrijke van de hele Startersvoucher. Die 2500 euro heeft mij de mogelijkheid gegeven om via een ander platform in Gelderland, de Start Versneller, een business developer in te huren en een stukje van mijn concept te waarborgen. Een bedrag van 2500 euro is al vrij snel uit begroot en als nieuw afgestudeerde van de kunstacademie genereer je er geen extra inkomsten door en kun je je concept niet marktrijp maken. Zo werkt het niet. Wat doet het dan wel?

Je leert mensen kennen. In het geval van mijn concept was ik op zoek naar kennis. Mensen die verstand hadden van de dingen waar ik geen verstand van had. Hoe werkt het opzetten van een bedrijf? Waar moet je rekening mee houden? Het ontwikkelen van een hardware product, hoe breng je dit naar de markt? Medische richtlijnen, whut? Gelderland valoriseert, het Startersvoucher en het ArtBusinessCentre hebben mij de kennis geboden waarmee ik mijzelf als ondernemer en mijn bedrijf mee verder heb weten te ontwikkelen.

De business developer heeft mij geholpen om alle key punten te onderzoeken van mijn concept en hierbij focus te houden op waar ik heen wil: het lanceren van een medisch product dat de gezondheidszorg toegankelijk gaat maken voor velen. Dit onderzoek bracht mij in contact met vele mensen die mij hun kennis hebben over gedragen. Zo ben ik onderdeel geworden van het Health Valley Netwerk, waar ontzettend veel zorg professionals zich in bevinden. Kennis die ik kan gebruiken om mijn concept waarde te geven. Ook ontzettend veel ondernemers, klein en groot hebben mij geholpen met het vergaren van kennis. Hierdoor ben ik een wereld van ondernemen binnen gestapt waarbij je op dat moment nog maar een klein zaadje bent onderaan een gigantische boom met allemaal ondernemers en kansen. Je leert dat je niet zomaar van A naar B kan, maar dat je ontzettend veel bergen tegen gaat komen en al helemaal in mijn geval.. Het ontwikkelen van een medisch hardware product doe je niet in één dag.

Wat heeft het betekend..

De Startersvoucher heeft voor mij betekend dat ik nu zover ben gekomen als dat ik nu ben. De eerste stap is gezet richting het bouwen van een sustainable en goed doordacht bedrijf. Het heeft mij de kans gegeven om mijn bedrijf/ product naar een punt te ontwikkelen zodat ik toegelaten kon worden binnen verschillende incubators/ accelerators voor Startups, die mij op hun manier weer verder hebben geholpen met de ontwikkeling van mijn product en bedrijf. Het Startersvoucher heeft mij de kans gegeven om mijn bedrijf te valideren tot een punt dat ik in aanmerking zou komen voor een wat grotere subsidie voor een haalbaarheidsonderzoek. Hierin heb ik weer de technische haalbaarheid van mijn product kunnen testen. Inmiddels ben ik incorporated en ben ik hard aan het toewerken naar de publieke lancering van mijn product (ja inmiddels van concept door ontwikkeld naar product).

Was ik zonder de Startersvoucher zover gekomen? Dat zullen we nooit weten. Wat ik wel weet is dat de Startersvoucher mij de kans heeft gegeven mijzelf als ondernemer te ontwikkelen en mij net het stukje extra vertrouwen heeft gegeven om te worden wie ik vandaag de dag ben. Het heeft gezorgd dat ik met vol vertrouwen door blijf bouwen aan mijn bedrijf. Zodat ik hier een product uit kan laten rollen dat daadwerkelijk het verschil kan gaan maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *